PENTHOUSE 100+, LJUBLJANA, SLOVENIA
Commission, 2006 - 2007
PROJECT:PENTHOUSE 100+
SOURCE:PROJECT COMMISSION
CLIENT:PRIVATE CLIENT
SITE:VRHOVČEVA STREET, LJUBLJANA, SLOVENIA
PROGRAM:HOUSING
AUTHOR:BREDA BIZJAK
STATICS:MEKONI D.O.O.
MECHANICS:TE BIRO D.O.O.
ELECTRICS:TE BIRO D.O.O.
DATE:2006 / 2007


The existing building was built in the beginning of 20th century in secession style. It's a part of a larger urban settlement which is registered in the Register of cultural heritage of Republic of Slovenia.
Project task was to reconstruct the attick and the roof into the apartments and to renovate the interior of existing floors.
The aim was to make a intervention which will contribute to architecture's quality by creating a tension in relation of old and new. The new part of the building, the superstructure, is adjusted to a contemporary man. The volume consists of two floors with 4 apartments, positioned above the garland of the existing building and pulled back in each floor. In this manner the new is separated from the old which is entirely preserved or renovated by the model of the original.
On the north side, two storeys are designed as two strong horizontally separated frames with windows in glass facade. On the south side the facade is accentuated with external perforated steel shade panels which can be folded and put aside.

The whole construction is made from joint steel beams and columns which form spatial frames or steel skeleton. It is a solution which enables open and adjustable floor plan with the least additional burden on the existing supporting system.