BUTCHER'S BRIDGE, LJUBLJANA, SLOVENIA
Competition - honourable mention, 2008
PROJECT:THE BUTCHER'S BRIDGE
SOURCE:PROJECT COMPETITION - RAISED HONOURABLE MENTION
CLIENT:THE MUNICIPALITY OF LJUBLJANA
SITE:PETKOVŠEK RIVER BANK/LJUBLJANA CENTRAL MARKET, LJUBLJANA, SLOVENIA
PROGRAMME:PUBLIC SPACE, MARKET PLACE
AUTHORS:BREDA BIZJAK, MARJETA FENDRE, KATJA ŽEPIČ
STATICS:DAVID RAJŠTER, MARKO ŽIBERT - ELEA IC
DATE:JANUARY 2008


The most delicate site of the historical part of an old city needs the most delicate approach when concerning a spatial intervention, like a bridge for example.
The project aim was to form a bridge which would literally »touch« the Ljubljana market location, the architectural work of Jože Plečnik and discreetly establish connection with existing historical complex, but leaving it visually undisturbed.

The steel construction with its constructive centre of gravity on the Petkovšek river bank enables maximal thinning of the structure, from the base of the bridge toward the market place where it reaches only 60 cm in total.

Spatial concept of the bridge is based on the idea of a large open space, a square on the bridge.
Two river banks, on different levels, are connected with a gradual slope – stairs.

These two principles are the answers to physical characteristics of the site:
- 2m height difference between opposite river banks
- 16m wide ground plan

The thinning of the steel construction, overcoming of the height difference and maximal usage of the ground plan has dictated the basic form of the Butcher’s bridge. Two lamellas different by its geometry, dimension, course and character separate from the base of the bridge in vertical direction. Each of them create different ambience above the water.
The upper and wider lamella, the square, is a platform prepared for different activities. It forms a square (26,8mx14,0m) on the market side of the river and an auditorium (14,3mx14,0m) that pours itself into the Petkovšek river bank as a stage.
The Lower and narrow lamella descends on the lowest permitted level above the water leading to the river station for ships, thus enabling more intimate experience of the river.